Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

ΑΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ


Είμαι η Ιουλία Κρικρή ,κάτοικος Βλυζιανών και θέλω να σας πω γεγονότα του χωριού μου όπως τα έχω ακούσει από παλιότερους και κυρίως από τον
πατέρα μου.Το κυριότερο ιστορικό μνημείο στα Βλυζιανά είναι στην Αγία Δευτέρα που χτίστηκε στα ερείπια  του ναού του Ηρακλέους.
Τότε η περιοχή ονομαζόταν Ακαρνανία από τα Ακαρνανικά όρη.Οι Ακαρνάνες ήταν σύμμαχοι των Αθηναίων και ήταν τραχείς και άγριοι άνθρωποι,καθώς ζούσαν αυτόνομοι πάνω στα βουνά τους.Ήταν όμως ευφυείς και ευρηματικοί.
Στην σημερινή Αιτωλοακαρνανία ,στην αρχαιότητα είχαν χτιστεί 40 θέατρα,πολλά από τα οποία λειτουργούν και σήμερα,και άλλων σώζονται τα ερείπιά .
Όταν ο βασιλιάς Φίλιππος κατέλαβε την περιοχή ,κατέστρεψε τον ναό του Ηρακλέους.Άλλοι λένε πως το άγαλμα του Ηρακλέους ήταν χρυσελεφάντινο και το πρόσφεραν στον βασιλιά. Άλλοι πάλι λένε πως ήταν μαρμάρινο και πως βρίσκεται θαμμένο στα θεμέλια του ναού.
Οι Ακαρνάνες αγαπούσαν πολύ τον Ηρακλή.΄Ισως παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με αυτόν ή ίσως ήθελαν να του μοιάσουν.
Μετά την καταστροφή του ναού , δεν αναφέρεται τίποτε ,ούτε στη γραπτή ούτε στην προφορική παράδοση για πάρα πολλά χρόνια.Τον 16ο  αιώνα υπήρχε στην περιοχή μας ένας μικρός οικισμός κτηνοτρόφων.Η ονομασία του ήταν από τότε ΒΛΥΖΙΑΝΑ.Δεν άλλαξε ποτέ όνομα. Το όνομα μάλλον το πήρε επειδή λόγω των πετρωμάτων <<ανάβλυζαν>> παντού  νερά.
Τα Βλυζιανά πολιούχο Άγιο είχαν τον Άη Βλάση . Η εκκλησία προς τιμήν του είναι χτισμένη πάνω σ'ένα βράχο και σώζεται μέχρι σήμερα.Εκεί που βρίσκεται η εκκλησία προς τιμήν του σημερινού πολιούχου Άη Νικόλα,ήταν το θαφτήρι και υπήρχε και ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Άη Νικόλα.
Καθώς το χωριό μεγάλωνε , το θαφτήρι  μεταφέρθηκε στον κάμπο , κάτω από το χωριό και στον χώρο που ήταν έχτισαν την εκκλησία του Άη Νικόλα.Είχε ξυλόγλυπτο τέμπλο , βυζαντινές εικόνες και πολλά κειμήλια που χάθηκαν.
Τον χώρο έξω από την εκκλησία τον έφτειαξαν με πέτρινη μάντρα στρογγυλή και το ονόμασαν ΚΟΥΛΟΥΡΙ. Είχε και 4 σκάλες που τις έκλεισαν.
Στη δεξιά πλευρά του αυλόγυρου ο προπάππος μου, Βασίλης Γεροπάνος ,είχε φυτέψει έναν πλάτανο που έγινε τεράστιος και τον γκρέμισαν για να ανοίξουν  τον δρόμο.
Το χωριό  αποφάσισε να γίνεται το πανηγύρι έξω από την εκκλησία στις 20 Μαϊου που γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.
Την πρώτη χρονιά όμως, τα σφαχτά που είχαν φέρει για το πανηγύρι ,χάλασαν -μάλλον από τη ζέστη. Το γεγονός θεωρήθηκε θαύμα . Έτσι αποφάσισαν να χτίσουν εκκλησία πάνω στα ερείπια του ναού του Ηρακλέους την οποία θα ονόμαζαν ΑΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ,και θα γιόρταζε την Δευτέρα του Πάσχα.
Έκαναν την Λειτουργία στην Αγιά Δευτέρα και ακολουθούσε το πανηγύρι στο Κουλούρι.Όταν κάποια στιγμή έφεραν μαστόρους από την Ήπειρο για να χτίσουν την Αγιά Δευτέρα , ξαφνικά αυτοί εξαφανίστηκαν.Λένε ότι ενώ έσκαβαν για τα θεμέλια βρήκαν ή το άγαλμα του Ηρακλή ή θησαυρό.Κανείς δεν ξέρει.
Οι κάτοικοι , πάντως, της εποχής εκείνης δεν είχαν αγγίξει τίποτε.Μία φορά προσπάθησαν να μεταφέρουν έναν κίονα να τον τοποθετήσουν στηνΑγία Τράπεζα του Άη Νικόλα που χτιζόταν τότε. Στάθηκε αδύνατον, δεν μπορούσαν να τον μεταφέρουν , το θεώρησαν ασέβεια και παράτησαν την προσπάθεια.
Τελικά η Αγιά Δευτέρα χτίστηκε και ήταν ο αγαπημένος τόπος του Δεσπότη.Παραθέριζε εκεί το καλοκαίρι. Είχαν φτειάξει και δεξαμενή για νερό που σώζεται μέχρι σήμερα.Η Αγιά Δευτέρα συνδεόταν με πλακόστρωτο μονοπάτι με την Ζαπατίνα Παναγιά στο χωριό Ζάβ΄τσα , με τον Άγιο Δημήτριο στο χωριό Αετός και με τον Άη Γιώργη στο χωριό Μπαμπίνη.'Οταν πέθανε ο Δεσπότης, σύμφωνα με την επιθυμία του , θάφτηκε στην αυλή της  Αγιά-Δευτέρας.
Για χρόνια οι ιερόσυλοι τυμβωρύχοι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τον τάφο και στο τέλος τα κατάφεραν.Ο τάφος ήταν εκεί ακριβώς που τον ήθελε η προφορική παράδοση του χωριού.Ο τάφος ήταν φτειαγμένος από σκαλιστή πέτρα και υπήρχαν τρία σκαλιά  εκεί που βρισκλοταν η κεφαλή του Δεσπότη.
Για την Αγιά Δευτέρα δεν έχει ενδιαφερθεί καμμία κρατική υπηρεσία μέχρι σήμερα. Μόνον ο δάσκαλος Γεράσιμος Παπατρέχας,από το διπλανό χωριό Μαχαιρά.Κατάφερε και έβγαλε άδεια για ανασκαφή, όλα ήταν έτοιμα όταν έγινε η Χούντα του Παπαδόπουλου και όλα έμειναν στη μέση.
Ο Παπατρέχας  πέθανε και έτσι μετά την πτώση της Χούντας δεν έγινε τίποτε.Δυστυχώς ο ναός του Ηρακλέους ή  η Αγιά Δευτέρα έχει γίνει στόχος αχαιοκάπηλων πάμπολλες φορές. Δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα.Μήπως ήρθε ο καιρός να υπερασπιστούμε την κληρονομιά και το παρελθόν μας;

Ευχαριστουμε πολυ την Ιουλια Κρικρη για το κειμενο που μας εστειλε.
Τετοιες  προσπαθειες αξιζουν συνχαρητηρια.

10 σχόλια:

 1. Πολύ καλό και ιστορικό άρθρο.Μπράβο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχει μία ακόμα μαρτυρία,ανήμερα της γιορτής της αγίας Δευτέρας γινόταν πανηγύρι καί οί τότε
  καταστηματάρχες από το χωριό πουλούσαν τα λιγοστά εµπορεύµατά τους,όπως ούζο, κονιάκ, καί λουκούμια.Στρώνοντας κατά μήκος τού Ναού οτι ρούχο έχει ο καθένας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μ Π Ρ Α Β Ο!!!!ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΦΥΓΕΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ .ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ.(και τα ονοματα τους).ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ Κ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να συνεχίσεται με το ίδιο μεράκι!για να μαθαίνουμε κι εμείς οι πιο νέοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κυρία Ιουλία τα θερμά μου συγχαρητήρια για το ιστορικό αυτό κείμενο που γράψατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ζω στο εξωτερικο αρκετα χρονια με κανατε και δακρυσα θυμαμε με την μητερα μου πηγαιναμε και
  αναβαμε τα καντηλια.την ιουλια την ξερω απο το δημοτικο δεν την εχω ξαναδη απο τοτε και δεν ηξερα οτι γραφει.παρακαλω να συνεχησετε την προσπαθεια που κανετε για το χωριο τα ηθη και τα εθιμα μας.συχαρητηρια πολλα πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν θέλετε γράψτε και το όνομά σας να ξέρουμε μέ ποιόν τα λέμε,αν δέν το θέλετε το όνομά σας δέν θα εμφανίζεται.
  Νά είστε πάντα κάλα εκεί μακριά πού μένετε,σάς ευχαριστώ γιά την επικοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πολυ καλο κειμενο γεματο εικονες
  γνωριζα για την Αγ.Δευτερα και τον ναο του Ηρακλη δεν μπορεσα εως τωρα να τα δω μετα απο αυτα που διαβασα θα το κανω. τον πλακοστρωτο δρομο που συνδεει τους ναους τον εχω συναντηση και σε αλλα σημεια του ξηρομερου καθως περνουσε απ ολα τα μεγαλα προσκυνηματα ακομη και απο τα μικρα ξωκκλησια που ειναι διασπαρτα στην περιοχη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Tα άρθρα που δημοσιεύωνται στο vlyziana news δεν εκφράζουν απαραίτητα και την θέση του ιστολογίου μας,δημοσιεύουμε κάθε άρθρο που κατά την γνώμη μας είναι ενδιαφέρον για ενημέρωση,σκέψη και προβλήματισμό. Το vlyziana news προτείνει το σχολιασμό την διαφορετική άποψη μέσα στα νόμιμα πλαίσια με σεβασμό στον απέναντι.Διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ένα άρθρο ή σχόλιο όταν δεν τηρούνται οι κανόνες.
Το vlyziana news ουδεμία αστική και ποινική ευθύνη φέρει για τα άρθρα που αναδημοσιεύει η ευθύνη ανήκει στους συντάκτες των αρθρων.

Όλα τα κείμενα και τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους.
Μηνύματα συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται.