Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Ισολογισμός Δήμου Ξηρομέρου 2016 - Του κ. Παναγιώτη Χολή


ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 2016
ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΤΑΜΕΙΑΚΗ 
ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ,ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Σχετικά με τον Ισολογισμό του Δήμου Ξηρομέρου 2016 που επισυνάπτω έχω τις εξής επισημάνσεις:
Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του ,για το 2016 ψηφίστηκε το Μάιο του 2018, ενώ ήδη θα έπρεπε να συζητάμε τον Ισολογισμό του 2017.

Κατ’ αρχήν είναι αντιαναπτυξιακός ,ελλειμματικός και μίζερος.
Φαίνεται από τον ισολογισμό του 2016 ότι σε σχέση με τον ισολογισμό του 2015 έχουμε μείωση του διαχειριστικού ελλείμματος  κατά 380.153,00 ευρώ πού προέρχεται από αύξηση των εσόδων κατά 235.791,00 ευρώ και από μείωση των εξόδων κατά 144.362,00 ευρώ.
Η μείωση του ελλείμματος είναι κάτι θετικό σε πρώτη ανάγνωση,αλλά έχουμε μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 340.763,33 ευρώ πού υπό προϋποθέσεις δείχνει μεγάλη ταμειακή δυσχέρεια.

Οι Πάγιες επενδύσεις του Δήμου το 2016 είναι πολύ μικρές 575.158,00 ευρώ.
Τα δάνεια πού έχει ο Δήμος εξυπηρετούνται, αλλά ήδη έχουν αυξηθεί κατά 1.000.000 ευρώ με το νέο δάνειο που πάρθηκε το 2017

Το μεγάλο και αδιευκρίνιστο θέμα είναι (όπως επισημαίνει και ο ορκωτός) ότι οι απαιτήσεις προηγουμένων ετών ανέρχονται (μετά την αφαίρεση των προβλέψεων επισφάλειας) σε 1.340.300,00 ευρώ για το οποίο δεν υπάρχει εκτίμηση τι από αυτά είναι εισπράξιμα και τι όχι.
Συμπερασματικά τα πράγματα είναι άσχημα και ειδικά όταν παίρνουν δάνεια
για να καλύψουν τις ταμειακές δυσχέρειες σε έναν  ήδη ελλειμματικό Δήμο.

Πώς θα γίνουν, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι αποπληρωμές των οφειλών όταν μάλιστα οι  προσδοκώμενες εισπράξεις 1.340.300,00 από οφειλές χρεωστών προς το Δήμο είναι επισφαλείς;

Θα έλεγα επίσης ότι ο δήμος δεν είναι, τυπικά υπό πτώχευση , μόνο, γιατί αυτοί πού τον δάνεισαν τον αξιολογούν ότι έχει κάποια πιστοληπτική ικανότητα, σίγουρα όμως είναι προβληματικός.
Το άλλο πρόβλημά όμως είναι, πώς ένας ελλειμματικός ήδη δήμος θα ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις πού του δημιουργεί ο πρόσθετος δανεισμός!!
Βέβαια είναι σύστημα στην Ελλάδα τη χρονιά πριν τις εκλογές, οι δήμαρχοι να παίρνουν δάνεια για να παρουσιάσουν κάποιο έργο, αλλά εδώ πήρανε δάνειο όχι για έργα ,που θα αποδώσουν στο Δημότη αλλά για κάλυψη ελλειμάτων που το ίδιο σύστημα και πρόσωπα εξουσίας του Δήμου, δημιούργησαν!

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Είναι οφθαλμοφανέστατο πια ότι ο Δήμος με τις συμπεριφορές και πρακτικές των ανθρώπων που τον διοίκησαν και τον διοικούν έπιασε πάτο ,ποιο κάτω υπάρχει αλλά ελπίζουμε να μη φτάσουμε ως εκεί! Οι ισολογισμοί του 2015 και 2016 δείχνουν την κακή οικονομική κατάσταση και η πραγματικότητα της καθημερινότητας ,αυτή που ζει ο δημότης στο πετσί του ,είναι ακόμα χειρότερη ,αποτέλεσμα της ασχετοσύνης, της ανικανότητας, της αδιαφορίας, τις απάθειας και της αλαζονείας της δημοτικής αρχής.

Μια δημοτική αρχή, με πρωτεργάτη το δήμαρχο και τους υπάκουος και αμίλητους δημοτικούς συμβούλους του, που νοιάστηκαν μόνο για το ΕΓΩ τους, την αυτοπροβολή τους και την αποκόμιση ιδίου όφελους.
Ο πολίτης γι’αυτούς δεν υπήρχε στην ατζέντα τους, η ανάπτυξη του τόπου δεν ήταν καν στα πλάνα τους.
Αυτό φαίνεται από την παντελή έλλειψη επενδύσεων και έργων υποδομής και από τη κομπογιαννίτικη λογική διαχείρισης της καθημερινότητας..

Κατέστρεψαν έναν τόπο ευλογημένο με φυσικές ομορφιές και δυνατότητες πολύπλευρης ανάπτυξης.

Καθήλωσαν το βιοτικό- οικονομικό επίπεδο σε εποχές περασμένων δεκαετιών. Απομόνωσαν την περιοχή από κάθε δραστηριότητα και δυσκολεύουν καθημερινά την επιβίωση των επαγγελματιών που έτυχε ή επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στο τόπο τους.
Απέχουν ,τις περισσότερες φορές προκλητικά, από τα προβλήματα των αγροτών μας και οι αθεόφοβοι ούτε ένα γραφείο για την ενημέρωσης τους δεν ήταν ικανοί να ανοίξουν, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι Δήμοι τις χώρας.

Με αυτά και μ ‘αυτά θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι για άλλη μια τετραετία, προσωπικής δημιουργίας ,καλοπέρασης και αυτοπροβολής εις υγείαν των κοροΐδων και με τις πλάτες ,ποιος ξέρει ποιου Αφεντικού… !

Η δημοκρατία μας ευτυχώς το επιτρέπει.
Εμείς, ευτυχώς, λόγο της δημοκρατίας έχουμε την ευθύνη της επιλογής.
Η ταύτισή μας, ξανά ,με το σύστημά προσωποκεντρικής εξουσίας ,συναλλαγής και εξάρτησης ,θα είναι μια ακόμα λάθος επιλογή και η χαριστική βολή στην προοπτική του τόπου και των κατοίκων της.

Παναγιώτης Ηλ. Χολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tα άρθρα που δημοσιεύωνται στο vlyziana news δεν εκφράζουν απαραίτητα και την θέση του ιστολογίου μας,δημοσιεύουμε κάθε άρθρο που κατά την γνώμη μας είναι ενδιαφέρον για ενημέρωση,σκέψη και προβλήματισμό. Το vlyziana news προτείνει το σχολιασμό την διαφορετική άποψη μέσα στα νόμιμα πλαίσια με σεβασμό στον απέναντι.Διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε ένα άρθρο ή σχόλιο όταν δεν τηρούνται οι κανόνες.
Το vlyziana news ουδεμία αστική και ποινική ευθύνη φέρει για τα άρθρα που αναδημοσιεύει η ευθύνη ανήκει στους συντάκτες των αρθρων.

Όλα τα κείμενα και τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους.
Μηνύματα συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται.